Na Poklonu otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka

Riječ je o kapitalnom projektu vrijednom gotovo 26 milijuna kuna, čija je primarna namjena  podizanje svijesti posjetitelja o važnosti prirode i potrebe njezine aktivne zaštite

Poklon, 25. svibnja 2021. – U sklopu EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“ na Poklonu je svečano otvoren Centar za posjetitelje, novo glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima. 

Primarna namjena Centra za posjetitelje Poklon je edukacijska i interpretacijska, kroz podizanje svijesti posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite pa je sam objekt projektiran kao višenamjenski. Tako su na oko 1.200 m² površine svoje mjesto našli interpretacijski, edukacijski, turistički i uredski sadržaji, i to: suvenirnica, prijemi hol, konferencijska dvorana, prostor za povremene izložbe, uredski prostori za rad Javne ustanove, caffe-bar te gospodarski sadržaji i garaže. Tu je i velika učionica podijeljena na četiri cjeline koje simboliziraju četiri godišnja doba, a koja je namijenjena provođenju edukacijskih programa s najmlađim posjetiteljima. 

Središnje mjesto Centra svakako je stalna muzejska izložba u prizemlju koja, na moderan i interaktivan način, podučava posjetitelje o prirodnim i kulturnim vrijednostima prostora Parka i okolnog područja te potrebi njegove zaštite i očuvanja. Za muzejski postav bila je zadužena tvrtka Audio Video Consulting d.o.o. – AVC Zagreb s partnerima, dok je samu rekonstrukciju i izgradnju zgrade odradila tvrtka De Conte iz Labina.  

„Zaštićena priroda, a posebno naših 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode, je jedan od najjačih hrvatskih brendova. Stoga je naša obveza čuvati ih, ali i ulagati u njihovu posjetiteljsku infrastrukturu, kako bismo s jedne strane doprinijeli atraktivnosti njihovih ponuda, ali s druge strane privukli baš one posjetitelje koji imaju interes za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Osim toga, želja nam je potaknuti intenzivnije uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova, a kako bi oni u potpunosti ispunili svoju funkciju generatora lokalnog razvoja. Tako smo samo kroz mjeru Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurali 380 milijuna kuna, a ukupna sredstva su i višestruko veća. Ovaj Centar za posjetitelje, ali i sve ostale aktivnosti provedene u sklopu projekta Učka 360° te u ostalim parkovima, dugoročno će osigurati očuvanje prirodnog bogatstva koje imamo, kvalitetnije upravljanje tim područjima, bolju organizaciju posjećivanja i smanjenje pritiska na prirodu u parkovima koje gosti najčešće posjećuju“, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić,

Otvorenje Centra za posjetitelje u parku prirode Učka, koji se prostire na području Istarske i Primorsko goranske županije, značajno je i za smanjenje sezonalnosti, odnosno produženje turističke sezone u ovom značajnom turističkom kraju. Tako će u buduće Centar biti polazišna točka za daljnje istraživanje prirode učkarskog kraja, u kojem će uživati brojni ljubitelji prirode. 

„Prilikom projektiranja i izgradnje Centra primijenjena su najsuvremenija tehnološka rješenja u pogledu energetske učinkovitosti. Osim što smo sanirali postojeći, ruševni objekt, vodili smo se smjernicama održivog razvoja i poslovanja, kroz korištenje prirodnih materijala poput kamena, stakla i drva. Osim toga, na krovu se nalazi fotonaponska električna centrala koja pogoni dizalice topline za podno grijanje i hlađenje, ugrađena je posebno izrađena toplinska izolacija, koristi se automatska led rasvjeta, a cijeli sustav ima mogućnost daljinskog upravljanja. Muzejski sadržaj još je kompleksniji i inovativniji. U muzeju tako imamo trenutno jedinstven izložak Planina, kinetički stol makete Učke sastavljene od oko 30.000 pinova koji istovremeno rade projekcije različitih pogleda, prostornih i vremenskih promjena na Učki, a naši posjetitelji mogu letjeti sa šišmišima, pobliže upoznati biljne i životinjske vrste koje obitavaju na području Parka ili jednostavno uživati u 360 pogledu s vrha Vojak. Otvorenjem ovog objekta Park prirode Učka prelazi na jednu sasvim novu, cjelogodišnju razinu rada i djelovanja, posebno u domeni interpretacije, edukacije i organizacije sustava posjećivanja informiranih i educiranih posjetitelja“, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.  
 
Ukupna vrijednost investicije u Centar za posjetitelje bila je oko 26 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta „Učka 360˚“ 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.597.553,75 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz državnog proračuna i partneri u provedbi projekta.

Centar za posjetitelje na Poklonu svoja vrata za sve ljubitelje prirode otvara u srijedu, 26. svibnja 2021. u 9 sati, Radno vrijeme centra bit će svakog dana od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice je 50 kuna . 

2024. Turistična skupnost mesta Opatije. Vse pravice pridržane.

Web design by iDEA studio