Autohtoni proizvodi opatijskog zaleđa sve prepoznatljiviji dio turističke ponude

Turistička zajednica grada Opatije predstavila je turističkoj agenciji Katarina Line d.o.o. projekt Feel & Taste koji pruža autohtono iskustvo kulture, gastronomije i povijesti opatijskog zaleđa. Lokalni proizvođači okupljeni u posebno osmišljene itinerare postat će važan dodatak agencijskih ponuda prilikom boravka gostiju u Opatiji.

Autohtoni proizvodi opatijskog zaleđa sve su više uključeni u lokalnu turističku ponudu, zahvaljujući projektu „Feel & Taste“ u sklopu EU projekta Riviera-4-Season II koji je povezao Opatiju i Portorož u zajedničku turističku destinaciju. Tijekom razvoja projekta Turistička zajednica grada Opatije osmislila je itinerare koji povezuju prirodne ljepote, sportske aktivnosti i domaće proizvode prvenstveno malih obiteljskih gospodarstava. U skladu s nazivom projekta ti itinerari pružaju posjetiteljima mogućnost da na najbolji način osjete i okuse jedinstvene doživljaje što ih pruža Opatija. 

- Naglasak suvremenog turističkog proizvoda danas je upravo u doživljaju, u predstavljanju onoga što neku destinaciju čini jedinstvenom. Zato je ova priča i osmišljena tako da pruži autentično, lokalno iskustvo, prožeto tradicijom, poviješću, baštinom i namirnicama ovog kraja. Turisti na taj način mogu osjetiti pravi život lokalne zajednice, te u kući domaćima kušati i kupiti domaće proizvode. Ukratko, željeli smo proširiti turistički proizvod i na zaleđe Opatije, kako bismo dodatno valorizirali njihovo ogromno bogatstvo i potencijal te turistima pružili mogućnost da s domaćinima sjednu u njegovu konobu, kušaju njihovo vino, med ili maslinovo ulje te dožive izvorno i autentično iskustvo, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić. 

Ovakav pristup naišao je na sve veći interes kod turističkih agencija pa je jučer, 9. lipnja održano studijsko putovanje za predstavnike jedne od najvećih i najuspješnijih hrvatskih turističkih agencija Katarina Line, koja je zainteresirana svojim gostima pružiti priliku da dožive autentičnu povijesnu, kulturnu i gastronomsku baštinu ovog kraja. 

Sudionici ove „ekspedicije skrivenim okusima“ opatijskog zaleđa imali su priliku posjetiti pet punktova koji djeluju u sklopu „Feel & Taste“ itinerara. U Poljanama ih je dočekao nagrađivani pčelar Želimir Depoli i njegov „hotel za pčele“, prepun ukusnih medenih proizvoda i zanimljivih priča. Nakon toga, upoznali su ribice – ljubimice obitelji Perišić u malom jezercetu nedaleko od konobe u kojoj ova poljanska obitelj nudi izvrsno maslinovo ulje i domaće vino. Posljednja „postaja“ u Poljanama bio je „ljubičasti“ svijet Senke Šikić, koja od lavande stvara igračke, suvenire i niz doista sjajnih rukotvorina. 

Kratki put do susjednog Veprinca goste je odveo u daleku povijest, odnosno srednji vijek gdje ih je dočekao vitez Gordan Grgurina upoznavši ih s poviješću grada koji vjekovima stoji iznad Opatijske rivijere, a Etno zbirku i prezentaciju izrade tradicionalnih betina prikazala je Zorica Sergo iz Kulturnog društva Leprinac. Najpoznatiju lokalnu biljku, veprinu po kojoj je Veprinac dobio ime, predstavili su članovi obitelji Ukić koji su organizirali šetnju edukacijskom šetnicom Staza leprine te prezentirali čajeve, kreme, ulja i druge proizvode od veprine i samoniklog bilja.

Studijsko putovanje zaključeno je u konobi OPG-a Rumac, poznatog po nagrađivanim vinima među kojima se ističe zlatom ovjenčana malvazija. Uz izvrsno vino, domaćinsku atmosferu i zvuk harmonike, posjetitelji su mogli provjeriti kako izgleda pletenje košare „po starinsku“, kako se pleše potresuljka  ali i opskrbiti se autohtonim domaćim suvenirima. 
-  Oduševljeni smo današnjim danom. Otkrili smo svoj kraj s divnim mjestima za koje nismo niti znali da postoje tako blizu Opatije. Doista smo više nego zadovoljni i kvalitetom domaćih proizvoda koje smo kušali,  ljubaznošću, entuzijazmom i znanjem domaćina koji su nas danas ugostili, ali  i zanimljivošću predloženih itinerara koje smo otkrili. Feel & Taste je doista obogatio turistički proizvod Opatije jednim novim doživljajem koji predstavlja upravo ono što traže današnji gosti. Ovo je ekskluzivni turistički proizvod kojeg ćemo nuditi individualnim gostima i manjim grupama, ljudima koji traže potpuno drugačiji doživljaj i kontakt s lokalnim stanovništvom, kazala je direktorica i vlasnica agencije Katarina Line, Katica Hauptfeld.