Gastronomija

Gastronomija

Opatija je kulinarski dragulj svoga podneblja. Brojni restorani nude zanimljive recepte sa svježim namirnicama, a redovito se održavaju i brojni festivali u čast slasnim delicijama i kvalitetnoj hrani. U Opatiji su se smjestili neki od najboljih restorana u Hrvatskoj. Vrhunski restorani i tradicionalne konobe koji nude uvijek svježe autohtone namirnice i bogate vinske liste upotpunjuju doživljaj ovog prekrasnog grada svim posjetiteljima.

Prikaži više
Prikaži manje

James Joyce najradije je u Opatiji vrijeme kratio na terasi hotela Imperial, ispijajući kavu i uživajući u lokalnim specijalitetima. Ako znamo da je pisac Uliksa i jedan od najznačajnijih književnika modernog doba poznat po izjavi u kojoj tvrdi da je imao dobar dan jer je „napisao cijelu jednu rečenicu“, jasno je da se radi o čovjeku predanom perfekcionizmu i potrazi za savršenstvom.

Njegovo je zadovoljstvo kušanim najbolja potvrda kvalitete gastronomije ovog područja koje počiva na spoju plodova mora priobalnih mjesta okrenutih tradiciji ribarenja i plodova polja „gornjih krajeva“, koji su preživljavali zahvaljujući poljoprivredi i stočarstvu te stoga preferirali krepkija jela. 

 

Takav spoj, koji niti najistančanija gurmanska nepca ne ostavlja ravnodušnima, sljubljen s najfinijim vinima regije stvorio je od Opatijske rivijere, gastro-destinaciju koja nudi najveći broj vrhunskih restorana „po glavi stanovnika“ u čitavoj zemlji. Ugostiteljski objekti koji su najbolje spojili esenciju mediteranske prehrane i specifičnih lokalnih namirnica nose oznaku kvalitete Kvarner Gourmet, a često su okićeni priznanjima domaćih i stranih gastronomskih vodiča. Male lokalne „oštarije“ i konobe koje njeguju tradicionalni pristup hrani i domaćinski ambijent oduvijek su na meti „gastro-nomada“ željnih iskušavanju svih tajni lokalne ponude, a istaknute su oznakom kvalitete Kvarner Food. 

Lokalna jela Opatijske rivijere često koriste specifične autohtone namirnice kao što su gorke divlje šparoge, koje se više ne koriste samo kao glavni sastojak tradicionalne fritaje, već su svoju "dominaciju" proširile i među rižota i tjestenine ili slatki maruni koji daju poseban okus kolačima i tortama. Središnje mjesto među njima ipak zauzima kvarnerski škamp koji se ističe posebnom veličinom i crvenkastom bojom, tankom ljuskom te mesom bogatog okusa.

Svježina je kod pripreme kvarnerskog škampa iznimno bitna stoga se u tom „gastronomskom lancu“ od vrše lokalnih ribara preko kuhinja vrhunskih restorana do tanjura zadovoljnih gostiju ne gubi niti trenutak. Ova svestrana namirnica kao predjelo poslužuje se sirova, marinirana uz nekoliko kapi maslinova ulja i limunova soka, izvrsno odgovara kao dominantni okus u rižotu i drugim toplim predjelima, no najpoznatiji i najcjenjeniji način priprave je „na buzaru“ koja naglašava ne samo okus, već i miris kvarnerskog škampa.

Torta Kamelija

Torta Kamelija jedinstveni je gastronomski suvenir Opatijske rivijere koji se može kušati u njenim hotelima i kavanama, ali i kupiti kao poklon koji će mirise i okuse ovoga kraja predstaviti diljem svijeta jer njena svježina ostaje nepromijenjena punih trideset dana. Naime, ova specifična slastica izrađena je samo od mediteranskih namirnica po originalnoj recepturi, a u svakom zalogaju za „naklonost nepca“ bore se smokve, bademi, rogači, grožđice, naranča, marcipan i čokolada.