Feel & Taste proglašen drugim najboljim projektom ruralnog turizma i bioraznolikosti na svijetu

Projekt Feel & Taste stvara osjećaj da živimo u prošlosti i znamo sve što su znali mještani opatijskog zaleđa, njihovu kulturu, običaje i ideje, komentari su članova suda koji su projekt opatijske Turističke zajednice ocijenili drugim najboljim u svojoj kategoriji.

Feel & Taste proglašen drugim najboljim projektom ruralnog turizma i bioraznolikosti na svijetu

Dokumenti za preuzimanje

Priopćenje za medije

Feel & Taste, dugogodišnji projekt koji Turistička zajednica grada Opatije provodi s ciljem kvalitetnije valorizacije zaleđa Opatijske rivijere i autohtone turističke ponude, kulturne baštine, malih proizvođača i OPG-ova, drugi je najbolji svjetski projekt posvećen ruralnom turizmu i očuvanju bioraznolikosti.

Veliko priznanje za projekt nastao temeljem prekogranične suradnje s Piranom i Portorožem financirane europskim sredstvima stiglo je iz Skål International, najveće međunarodne turističke organizacije, koja objedinjuje menadžere u turizmu iz čitavog svijeta. Kao pridruženi član UNWTO-a, čija je misija promicanje pouzdanog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, Skål International kreirao je Nagrade za održivi turizam nakon deklaracije Ujedinjenih naroda iz 2002. godine, kako bi istaknuo najbolje prakse na globalnoj razini.

Ove godine na natječaju Sustainable Tourism Awards sudjelovalo je 50 projekata iz 23 zemlje svijeta, a Feel & Taste se prema dodijeljenim bodovima plasirao na 2. mjesto u kategoriji “Coutryside & Biodiversity” u jakoj konkurenciji projekata iz Kenije, Novog Zelanda, Meksika, Finske, Malawija, Perua i Kanade.

- Opatijsko zaleđe dugo vremena se smatra „neotkrivenim biserom“ naše turističke priče. Projekt Feel & Taste uspješan je zato što je „otkrio“ taj biser i omogućio mu značaj koji zaslužuje. Kao što potvrđuje i priznanje Skål International, to je učinjeno na svjetskoj razini. Povijest, kultura i autohtoni proizvodi Veprinca, Poljana, Ike, Voloskog, Učke i drugih mjesta u zaleđu naše rivijere jedinstveni su u globalnim okvirima i našim gostima pružaju upravo ono što očekuju od suvremenog turističkog proizvoda: autohtone i izvorne doživljaje i okuse, a daljnjim ulaganjem u kvalitetu života i očuvanje baštine učinit ćemo zaleđe još atraktivnijim ne samo za turiste, već i za mještane, kazao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Neovisni ocjenjivački sud, koji su činili Ion Vilcu, direktor pridruženih članova Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO), Patricio Azcárate Díaz de Losada, generalni tajnik svjetskog Instituta za odgovorni turizam te Cuneyt Kuru, član Upravnog odbora turske fondacije za edukaciju o zaštiti okolišta (TURCEV), biranim je riječima ocijenio opatijsku kandidaturu.

Projekt je značajan zbog očuvanja identiteta, prirodnih i kulturnih karakteristika mjesta. U isto vrijeme, doprinosi zdravstvenom i wellness, sportskom i kulturnom turizmu. Projekt Feel & Taste stvara osjećaj da živimo u prošlosti i znamo sve što su znali mještani opatijskog zaleđa, njihovu kulturu, običaje i ideje, komentari su članova ocjenjivačkog suda.

Projekt Feel & Taste povezao je ponuđače autohtonih i lokalnih proizvoda, OPG-ove, restorane i konobe s ponudom izvornih jela, galerije, umjetnike, muzejske i etnografske zbirke, udruge i turističke agencije u pomno osmišljene itinerare s ciljem predstavljanja turističkog značaja u zaleđe Opatijske rivijere i stvaranja novog iskustva za opatijske goste.

- Naglasak suvremenog turističkog proizvoda danas je upravo u doživljaju, u predstavljanju onoga što neku destinaciju čini jedinstvenom. Zato je ova priča i osmišljena tako da pruži autentično, lokalno iskustvo, prožeto tradicijom, poviješću, baštinom i namirnicama ovog kraja. Jednako tako, cilj je bio omogućiti lokalnim ponuđačima prijem većih grupa zaleđa, povezivanje s agencijama i prezentaciju iznimnog truda pojedinca, obitelji i udruga koje su uključene u projekt. Znamo da opatijsko zaleđe ima puno toga za ponuditi, stoga nas iznimno veseli uspjeh projekta Feel & Taste. Ne samo kroz nagrade i priznanja, koja potvrđuju vrijednost projekta na svjetskoj razini, nego i kroz uspješan rad, rast i razvoj ponuđača uključenih u projekt, poručila je direktorica opatijske turističke zajednice Suzi Petričić.

Podršku kandidaturi TZG Opatija na ovom natječaju dali su Skål Klub Kvarner te partneri na ovom prekograničnom projektu sufinanciranom kroz Program Interreg V A Slovenija-Hrvatska: Grad Opatija, Općina Piran, TZ Portorož, Sveučilište Primorska - Fakultet Turistica iz Portoroža i Fakultet za hotelski i turistički menadžment u turizmu iz Opatije.

Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja prvonagrađenima u svim kategorijama održat će se u sklopu ovogodišnjeg Svjetskog kongresa Skål International, prvim nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom. Domaćini skupa su Opatija i Rijeka, koji će od 13. do 18. listopada ugostiti više od 350 sudionika iz četrdesetak zemalja.