Liburnicon 2022 - Potraga za besmrtnošću

Počasne gošće ovogodišnjeg Liburnicona Laini Taylor i Banshee Cosplay, zanimljivo predavanje priprema i ugledni znanstvenik Miroslav Radman

Ovogodišnji Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” održat će se 12. i 13. kolovoza 2022. na novoj lokaciji - prostorima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Riječ je o najposjećenijem festivalu fantastike u Hrvatskoj, na kojem su se u godinama prije pandemije okupljale tisuće posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je ‘Potraga za besmrtnošću’, a kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice obradit će se ova vrlo intrigantna tema. Organizatori su, kao i svake godine do sada, pripremili izrazito bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona. Ono što već godinama krasi i daje dodatnu vrijednost Liburniconu su sjajni počasni gosti, a na opatijsku konvenciju rado su se odazvali Guy Gavriel Kay, Steven Erikson, Jacqueline Carey, Ian Gibson, Gillian Polack, Shadows of Esteren, Klaudija Čermak, Richard Watson, Dmitrij Gluhovskij, Alexander Freed, Czech Games Edition, Jonathan Stroud, Enis Čišić, Goran Sudžuka, Tad Williams, Sweet Angel Cosplay, dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, Korado Korlević, dr. sc. Davor Horvatić, a ove godine niz ovih respektabilnih imena nastavljaju Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.

Počasna gošća ovogodišnjeg Liburnicona je Laini Taylor američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade. Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) poznati su bestseleri, što ju čini jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu. Michael L. Printz Award nagrada je koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere, a Taylor ju je osvojila 2018. godine. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger. Trilogija Kći dima i kosti te duologija Sanjar Strange prevedeni su na hrvatski jezik u izdanju Vorto Palabre i Znanja. Taylor živi u Portlandu sa suprugom ilustratorom Jimom Di Bartolom te njihovom kćeri Clementine.

Uz Laini titula počasne gošće pripala je i Bojani Vukotić aka. Banshee Cosplay koja nam dolazi iz Srbije! Obožava cosplay te se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. Bojana ili u ovom slučaju – Banshee Cosplay, sudjeluje, organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike. Sa svoje police s nagradama izdvaja one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. Bojana je bila na Liburniconu prije dvije godine kada je održala iznimno zanimljivu online radionicu o paper mache tehnici i stiliziranju perike. Na ovogodišnjem Liburniconu imat će ulogu cosplay judgea.

Online predavanje na temu ''Besmrtnost: fiktivna i realna“ održat će Miroslav Radman, ugledni molekularni biolog i suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu. Miroslav Radman, rođen je 30. travnja 1944. u Splitu. Diplomirao je eksperimentalnu biologiju i fizikalnu kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1966. godine, a doktorirao na Free University u Bruxellesu 1969. godine. Poslijedoktorski je studij nastavio u Centre National de la Recherche Scientifique u Francuskoj te na Harvard University, u SAD-u. 1972. postaje izvanredni profesor molekularne genetike na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu, Odsjek za molekularnu biologiju, gdje radi i danas. Rad Miroslava Radmana posvećen je istraživanju dinamike genetičkog materijala u najširem smislu. Od samog početka znanstvene karijere pa do današnjih dana zaokupljen je procesima koji čuvaju integritet genetičke informacije s jedne strane, a s druge strane omogućavaju nastanak nasljednih promjena koje su oblikovale živi svijet kakav danas poznajemo. Otkriće SOS-odgovora, istraživanje mehanizama spontane i inducirane mutageneze te uloge nesparenih baza u rekombinaciji integrirao je u jedinstveni molekularni model evolucije sa širokim implikacijama u različitim područjima ljudske djelatnosti, uključujući medicinu i biotehnologiju. Izrazito dinamičan i produktivan, svojim znanstvenim doprinosom spada u sam vrh svjetske molekularne genetike. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja i vrši trajan i snažan utjecaj na razvoj tog znanstvenog područja u Hrvatskoj.

Osim gostiju koji dolaze iz inozemstva, Liburnicon se i ove godine može pohvaliti vrhunskim domaćim znanstvenicima, stručnjacima i popularizatorima nauke koji će s brojnom publikom podijeliti svoja znanja i iskustva, a vrijedi istaknuti gostovanje Kristijana Petrovića koji po prvi put dolazi na Liburnicon, a pričat će o folkloru vampira istočne i srednje Europe. Davor Horvatić će održati predavanje 'Fizika besmrtnosti', a Vanesa Ujčić Ožbolt predavanje "U potrazi za kozmičkom dugovječnošću" i kviz "Osvoji Mjesec".

Podsjetimo, ovaj etablirani opatijski festival svoj ugled počeo graditi još davne 2006. godine kada se u prostoru opatijske vile Antonio okupilo prvih pedesetak zaljubljenika u ove teme. Kroz niz godina, tim mladih organizatora ustrajno je razvijao svoj brend da bi danas Liburnicon narastao u jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji koji u svojoj ponudi ima preko 100 točaka programa: predavanja, prezentacije, panel diskusije, kvizove, radionice, natjecanja, društvene igre te glazbeni program u večernjim satima. Organizatori se nadaju velikom odazivu posjetitelja prvenstveno iz regije, ali i ostatka Hrvatske i susjednih zemalja.

Dodatne informacije možete saznati na www.liburnicon.com