Lungomare

Čarobno šetalište Lungomare oduvijek je krasilo naš prekrasan Kvarner. Otkrijte njegove skrivene uvale i uživajte u šetnji uz more

Outdoor
Lungomare

2011. obilježena je stota godišnjica izgradnje čuvenog obalnog šetališta Franje Josipa I. od Voloskog do Lovrana, najpoznatijeg pod imenom Lungomare. Nastao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije, Lungomare je građen u etapama: sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889., iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem, a južna, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911., prije točno stotinu godina.

Od tada do danas, Lungomare je bio i ostao omiljeno šetalište Opatijaca i njihovih gostiju, motiv bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora.

Šetnja ovim putem prije svega je uživanje u svježem morskom zraku i prekrasnom obalnom krajoliku i njegovim brojnim uvalama, ali i puno više od toga. To je i prilika za upoznavanje lokalne povijesti: od svog početka u Voloskom pored rodne kuće velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, nastavljajući pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, kroz park Angiolina i Slatinu te dalje južnom etapom do raskošnih lovranskih vila, Lungomare prolazi pored zgrada, lokacija i spomen-obilježja koje pričaju zanimljivu priču o opatijskoj povijesti.

Osim povijesti, zainteresirani šetač ovdje će upoznati bogatstvo obalne vegetacije i blagodati lokalne mikroklime. Uz Lungomare rastu prekrasni primjerci biljaka i stabala tipičnih za ovaj kraj: aromatični matar na liticama uz more, hrastovi crnike, nekoliko vrsta listopadnih hrastova, mirisni lovor, zimzeleni pitosporum… Njihove krošnje stvaraju ugodnu hladovinu, a cvjetovi u vrijeme cvatnje ispunjavaju zrak opojnim miomirisima.

Uz Lungomare se nižu raskošne vile – prekrasni primjeri secesijske arhitekture, spomen-obilježja povijesnim ličnostima i motivi koji su postali simbolom Opatije (Djevojka s galebom), skroviti zakuci s klupicama za odmor u debelom hladu stoljetnih hrastova, mjesta koja podsjećaju na nekadašnji svakodnevni život lokalnog stanovništva (izvor u Dražici), pitoreskne uvale i lijepe šljunčane plaže, terase na kojima možete zastati i popiti omiljeno piće ili uživati u jelu u prvom redu do mora…

Sve to, i još puno više – Lungomare i nakon više od stotinu godina jednakom privlačnošću poziva na šetnju i otkrivanje njegovih tajni, koje će zasigurno postati i dio vaših uspomena.