Opatija ulazi u vrhunac Karnevala: 37. Balinjerada bit će veliko finale maškaranog vikenda

Opatija ulazi u vrhunac Karnevala: 37. Balinjerada bit će veliko finale maškaranog vikenda

Središnji opatijski karnevalski vikend od 14. do 16. veljače donosi tri poznate maškarane manifestacije – Klapski maškarani maraton u petak, Lumberov maškarani tanac u subotu te 37. Balinjeradu u nedjelju.

Opatija – Brzina, zabava, uzbuđenje i humor, ali i tradicija koja se oslanja na iskustvo koje već desetljećima dijele generacije, ključni su elementi koji su opatijsku utrku na kugličnim ležejavima, odnosno balinjerama, učinili jednim od najprepoznatljivijih karnevalskih događanja u Hrvatskoj i regiji. 

Ovogodišnje, 37. izdanje Balinjerade, koje se održava predstojećeg vikenda, imat će još jedan važan epitet: originalnost. Naime, Turistička zajednica grada Opatija zaštitila je ime i žig Balinjerade čime je ova manifestacija dobila i službenu potvrdu svoje autentičnosti. A zbog čega je jedina izvorna Balinjerada toliko posebna i zašto je proglašavana „najluđom utrkom na svijetu“ brojni će Opatijci i njihovi gosti ponovno doznati u nedjelju, 16. veljače. 

Već od 10 sati kreću treninzi natjecatelja i program Taxi balinjera, koji je proteklih godina izazvao velik interes posjetitelja jer omogućuje svakome da se, u pratnji iskusnih vozača, na posebno izrađenim karićima spusti stazom utrke i doživi taj jedinstveni ushit „roštanja balinjera“, brzine i vjetra u kosi na potezu od hotela Paris do Slatine.

Sama utrka startat će u 12 sati, a po njenom završetku održat će se povorka karnevalskih grupa s alegorijskim kolima te Kukalka, morska verzija Alke u izvedbi Opatijskih kukala. Osim brzinskog natjecanja u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama“ kućne izrade na kugličnim ležajevima, Balinjerada je i mjesto na kojem maškarane grupe predstavljaju svoje kreacije, stoga su posebne nagrade rezervirane za najbolja „Merikanska vozila“, elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i duhovite komentare na aktualna društvena zbivanja. No, neće sva pažnja biti na vozilima, već i na njihovim vozačima, točnije – vozačicama, budući da se i ove godine dodjeljuje prestižna titula Miss Balinjerade.

Za dobru zabavu pobrinut će se „otac Balinjerade“ Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca, Trio Asi te Le Salpe, a program će voditi Mario Lipovšeg Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta. Kako bi se zabava nesmetano odvijala, promet središtem grada, odnosno na potezu od skretanja za opatijski mul pa do Slatine, bit će zatvoren od 9 do 15 sati. 
Balinjerada će biti vrhunac središnjeg opatijskog karnevalskog vikenda, koji donosi trodnevni program pun atrakcija za ljubitelje zabave pod maskama. Tako će se u petak, 14. veljače, u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 20 sati održati Maškarani klapski maraton koji 11. izdanjem otvara drugo desetljeće svoga postojanja.

Vesela manifestacija ponovo će okupiti vrhunske klape koje će zapjevati poznate napjeve, ali s novim tekstovima i aranžmanima, prilagođenima neobuzdanom i provokativnom duhu Karnevala. Pod ravnanjem voditeljskog dvojca Marija Lipovšeka Battifiace i Dražena Turine Šajete zapjevat će Ženska klapa Volosko, Ženska klapa Teha iz Cresa, Ženska klapa Kamelija iz Opatije, Ženska klapa Kolura iz Splita, te muške klape Kastav, Mirakul Opatija, Trogirski kanti, Reful Rijeka, Grobnik, Valdibora iz Rovinja i Skalin Matulji. Kako se 11. Maškarani klapski maraton održava na Valentinovo, tijekom revijalnog programa klapa Baladur izvest će neke od najljepših hrvatskih ljubavnih skladbi, a niti ovo izdanje neće proći bez „muškaraca sa zvonima“, jer će dvoranom prodefilirati Frlanski i Žejanski zvončari. 

U subotu, 15. veljače, u klubu Gervais održat će se Lumberov maškarani tanac, prava domaća pusna zabava „po starinsku“. Funbox band pobrinut će se da plesni podij uvijek bude pun i dobro raspoložen, a organizatori su pripremili i tombolu te izbor najljepših maski.