Friedrich Julius Schüler

Direktor Društva Južnih željeznica, poznat po infrastrukturnim projektima diljem tadašnje Austro-ugarske Monarhije, svoje životno djelo stvorio je upravo u Opatiji, za čiji je današnji izgled i status jedne od najslavnijih europskih turističkih destinacija uvelike zaslužan.

Friedrich Julius Schüler

Friedrich Julius Schüler poticao je razvoj raskošnih vila i hotela na mjestima povezanim željeznicom kako bi motivirao gospodu i dame na češća putovanja vlakom, a Opatija ga je osvojila svojom blagom, ljekovitom klimom i prirodnim ljepotama.

U drugoj polovici 19. stoljeća, Opatija je imala samo samostan, nekoliko kuća i prekrasnu Villu Angiolinu okruženu velikim parkom, koju je izgradio Iginio Scarpa. Schüler je kupio vilu i krenuo u gradnju hotela Kvarner, najstarijeg hotela na Jadranu, ubrzo i hotela Stephanie, koji danas nosi ime Imperial, a potaknuo je i izgradnju obalnog šetališta lungomare.

Pođete li s njime u šetnju opatijskom poviješću, pokazat će vam kako je stvorio grad koji je oduševio brojne europske careve i kraljeve.