Ruscus 2019 Veprinac

Ples pod otvorenim nebom uz hitove Amy Winehouse s pogledom na svjetla Kvarnera, kino pod zvijezdama, istraživanje lokalne kulture i gastronomije te zabavu za mališane – sve to nudi RUSCUS 2019 koji unosi suvremenu, urbanu ponudu u povijesnu jezgru Veprinca.

Ruscus 2019 Veprinac

Dokumenti za preuzimanje

Radio Spot Ruscus

Veprinac - RUSCUS 2019, nova manifestacija u organizaciji Grada Opatije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije, pretvorit će Veprinac u subotu, 8. lipnja u kulturno i kreativno središte Opatijske rivijere. Srednjovjekovni gradić bit će ispunjen događanjima, a na tri lokacije u povijesnoj jezgri posjetitelji će imati priliku zaplesati uz koncerte izvrsnih bendova, pogledati projekciju filma pod zvijezdama, kušati tradicionalne lokalne proizvode i biti dijelom jedinstvene zabave koja će potrajati od 17 sati pa sve do jutra.

Ruscus je latinska riječ za veprinu, biljku koja je vjerojatno dala i ime srednjovjekovnom gradiću iznad Opatije, a dobro predstavlja ideju ovog događanja: predstavljanje autentične lokalne kulture, običaja i proizvoda, ali i povezivanje tradicije i suvremenog transformacijom povijesnog središta u zaleđu u vibrantni kulturni centar. Ujedno, ova manifestacija predstavit će i neke dosad „neotkrivene“ lokacije - uz koncert na Brituhu, mjestu s fantastičnim pogledom na čitav Kvarner i aktivnosti pod Ložom, program će se odvijati i u dvorištu crkve sv. Marka gdje će se održati projekcija filma pod zvijezdama.

Aktivnosti u sklopu ove manifestacije će početi u 17 sati, kada će se održati predstava za djecu „Četiri godišnja doba“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod Ložom, a u isto vrijeme kraj štandova s autohtonim proizvodima postavljenima kraj crkvice sv. Ane nastupit će klapa Mirakul. Na Brituhu će, također u 17 sati, krenuti nastup Iman Trija Acoustic i predstavljanje opatijskih slikara i umjetnika koji će svoje pozicije naći na stepeništu pod Brituhom. Od 18 sati umjetnicima će se pridružiti čakavski pjesnici koji će recitirati svoju poeziju, a pod Ložom će krenuti radionica izrade tradicionalnih veprinačkih kolačića betina za djecu koja će završiti pričom za laku noć. 

Nakon što mališani krenu na spavanje, njihove roditelje i sve posjetitelje zabavljat će Spart Jazz Trio. U 21 sat slijedi nastavak programa na Brituhu i to u kinu na otvorenom s projekcijom kultnog filma Casablanca, a nakon toga, od 22.30 sati i nastupom Tribute to Amy Winehouse izvrsnog benda Amy's House koji maestralno „skida“ pjesme tragične britanske glazbene heroine. Bit će to prilika za ples u odličnoj atmosferi uz rock hitove koji su obilježili proteklo desetljeće na doista jedinstvenom „plesnom podiju“ – pod otvorenim nebom s pogledom na svjetla Opatije, Rijeke i kvarnerskih otoka. RUSCUS 2019. zaključit će „chilling hour“ s početkom pola sata nakon ponoći.

Manifestacija Ruscus 2019 Veprinac financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).