Sea Food Safari – radionica kod ribara i lov na kvarnerske škampe

Kvarnerski škamp posebno je cijenjena autohtona namirnica, morska delicija dostupna samo u ovoj regiji, koja se ističe posebnom veličinom i crvenkastom bojom, tankom ljuskom te mesom bogatog okusa.

Sea Food Safari – radionica kod ribara i lov na kvarnerske škampe
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Uputite se u potragu za ovim često traženim sastojkom vrhunskih jela i upoznajte svakodnevicu opatijskih ribara, ali i kušajte škampe na način koji će najbolje predstaviti njihov okus: svježe i sirove, marinirane uz nekoliko kapi maslinova ulja i limunova soka. 

Itinerer se sastoji od dva dana. Prvog dana posjetite dom ribara koji će vam u razgovoru objasniti finese lova na škampe, a zauzvrat mu možete pomoći u pripremi. Prije uspješnog odlaska na more, moraju se pokrpati vrše, provjeriti vremenske prognoze i isplanirati kurs plovidbe i zona lova, ali i pripremiti ribolovni alati, brodska oprema, zaštitna odjeća i obuća. Između obaveza predahnite uz ribarsku marendu na bazi svježih škampi ili kupite škampe koje ćete sami pripremiti „na buzaru“. Ovaj način pripreme naglašava ne samo okus, već i miris kvarnerskog škampa, a najbolji recept dobit ćete od najboljih poznavatelja škampa – samih ribara. 

Drugog dana možete se s ribarima uputiti na osmosatni lov na kvarnerskog škampa, gdje ćete naučiti kako se dižu vrše s „plijenom“ od morskog „blaga“ i kako se polažu nove koje će se pokupiti pri sljedećem ribolovu, ali i kako se sortira ulov.