Šećer na početku: Festivalom čokolade otvoren program Adventa u Opatiji

Šećer na početku: Festivalom čokolade otvoren program Adventa u Opatiji

Najljepši Advent uz more, pojačan najslađim opatijskim festivalom, unio je živost na niz gradskih lokacija te privukao dvadesetak tisuća posjetitelja na otvaranje programa koji će događanjima ispuniti blagdansko vrijeme.

Opatija – Sladak početak Adventa uz Festival čokolade i otvorenje klizališta na Ljetnoj pozornici privukao je ovog vikenda više od dvadeset tisuća posjetitelja u romantičnu blagdansku atmosferu Opatije čiji su parkovi, trgovi, ulice i hotelske terase bili ispunjeni događanjima. U Opatiji je otvoreno 17 hotela u kojima je, u usporedbi s prošlogodišnjim čokoladnim vikendom, boravilo 17% više gostiju.

Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“ i njegova okolica bili su i pozornica zabave mnogobrojnih posjetitelja svih uzrasta – najmlađi su uživali u predstavama poput „Božića s Orašarom“, „Zemlje čudesa“ i „Palačinke mog života“ te radionici izrade slastica, stariji u koncertima grupe Padre zbora „Sempre Allegro“ iz Rijeke, Dina Antonića uz 4 Shades te klape Mirakul, a svi zajedno u atraktivnoj izložbi svjetlosnih instalacija „Visualia Christmas Park“ i interaktivni Wishing well, odnosno, fontanu Helios i Selena, na kojoj su se prikupljali dragovoljni prilozi za socijalne programe Društva naša djeca. Kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer se uz glazbene programe moglo uživati i u „okusima zime“: punču, toplom čaju ili kuhanom vinu, kao i probranim jelima idealnim za ovo godišnje doba, Opatijska tržnica postala je „Slatki mrkat“ na kojem su se predstavili opatijski obrtnici i učenici Ugostiteljske škole Opatija, a na Ljetnoj pozornici zavladala je „Ledena čarolija“ uz brojne klizače i mirisnu blagdansku gastroponudu iz prigodnih kućica. 

Ipak, od petka do nedjelje „epicentar“ zbivanja bio je hotel Kvarner čija je Kristalna dvorana udomila sajam delicija „Čokoladna čarolija“ s rekordnim brojem izlagača – njih tridesetak iz Hrvatske, Slovenije, Italije i BiH, ali i s ponudom slastica koje stižu čak i iz egzotičnog Meksika. Dok je u petak navečer u Kvarneru nastupila hrvatska predstavnica na Eurosongu Nina Kraljić, u subotu je veselim pop-skladbama goste zabavljao Dino Antonić s bendom „4 Shades“, a nedjelja je pripala Katarina Jurić Triju i Melanija Purić Triju. Uz degustaciju i kupnju čokoladnih slastica svih vrsta i okusa, posjetitelji su mogli i uživo svjedočiti pravom „čoko-arhitektonskom“ poduhvatu u sklopu projekta Croatian Choco Concept: izradi čokoladne torte Lungomare po dizajnu Marine Prijatelj uz koju je opatijske poznate znamenitosti od čokoladnih blokova izradila poznata kiparica Georgette Yvette Ponté, ali i sudjelovati na radionici „Umjetnost u čokoladi“ te sami naučiti male tajne temperiranja i izrade čokoladnih delicija. Čokoladnim spektaklom mogao se podičiti i Milenij Choco svijet gdje je održana „antistres terapija“ razbijanja i degustacije velike table čokolade, ali i kiparsko remek-djelo – Orašar, zaštitni znak ovogodišnjeg Adventa, kojeg je od čokolade izradio Antonio Licitra.
 
Koncertima glazbenika i bendova kao što su Barcode, Ružić Trio, Coffee Shop Acoustic, Mediterano, Andrej i Neno ili Trio Decoro goste su privukle i druge hotelske terase, a vrhunac programa bilo je spektakularno paljenje božićnih lampica – popularni Christmas Tree Lighting - na terasi hotela Continental u subotu uvečer, uz Martinu Majerle i niz kvalitetnih izvođača uz posebne goste, Učenički zbor O. Š. R. Katalinić Jeretov iz Opatije. 

Glazbene programe u Opatiji pratili su i oni kulturni, pa su u Centru Gervais održane dvije izvedbe predstave „Dame biraju“ te nedjeljna matineja za djecu uz „Grgu čvarka“, a službeni početak Adventa označilo je i paljenje prve adventske svijeće na velikom vijencu uz fontanu na Slatini.

Program Adventa u Opatiji nastavlja se i preko tjedna – prigodnu zimsku ponudu kod Šporera, na mrkatu i na Ljetnoj pozornici, upotpunit će i zanimljivi programi: u ponedjeljak kod Šporera nastupa Jabe Acoustic od 19 sati, u utorak u 10.30 sati u centru Gervais održava se program u čast Svetom Nikoli, u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ otvara se izložba „Opatijski umjetnici“, a u večernjim satima pred Šporerom glazbu će vrtjeti DJ Super Sayan dok će u isto vrijeme, od 19 sati, u hotelu Ambasador nastupiti Bojan Brnčić. U srijedu i četvrtak pred Šporerom će se održati još dva zanimljiva glazbena događanja – sredina tjedna pripast će grupi Blu:kanu, a zagrijavanje za vikend odradit će DJ Da Mir To.