Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

S obzirom na situaciju s koronavirusom (COVID-19), Ministarstvo turizma pripremilo je upute  za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave  gostiju u eVisitor sustav kako bi se cjelokupna procedura registracija i  prijava mogla odraditi online.  

U ovom trenutku prije svega je važna  zdravstvena zaštita, te se poduzimaju sve mjere kako bi se smanjila  mogućnost širenja COVID-19.

Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  preporučuje se svim građanima Republike Hrvatske koji su u proteklih  nekoliko dana napustili svoje prebivalište, da se u isto vrate ukoliko  za to imaju mogućnost.

Ukoliko se odluče ipak ostati u mjestu  privremenog boravka, isti se dodatno pozivaju da poštuju propise te se  prijave putem eVisitora i to:

* ako  se nalaze u svojim vikendicama da se prijave na jednak način kao što bi  to i inače učinili tijekom sezone (te da prijave i sve ostale osobe  koje borave u vikendici)

* ako  se nalaze kod stanovnika općine/grada da ih navedeni stanovnici prijave  putem sustava eVisitor, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili  užoj obitelji

* predmetne  obveze postoje i sada prema važećem Zakonu, osim za članove uže  obitelji kod stanovnika što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti

* nema obveze po osnovi turističke pristojbe.

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

- novi korisnici kuća za odmor i

- stanovnici općina/gradova koji primaju goste.


Iznimno, do normalizacije situacije, nije potrebno osobno dolaziti u ured turističke zajednice za potrebe registracije u eVisitor sustav.

Prvu registraciju je moguće obaviti na sljedeća dva načina:
 
1. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev za registraciju u eVisitor sustav i sve potrebne dokumentacije putem emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati  ili slikati.

Potrebna dokumentacija je:

* Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak iz  zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično

* Stanovnici općine ili grada – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta)

Kada turistička zajednica povratno javi obvezniku da je registriran,  obveznik se može prijaviti u eVisitor sustav putem NIAS-a (eGrađani).
 
2. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev  za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne dokumentacije putem  emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati  ili slikati.
Potrebna dokumentacija je:

* Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak iz  zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično

* Stanovnici općine ili grada – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta)

Dodatno, obveznik treba dostaviti i svoj broj mobilnog telefona.
 
Turistička zajednica će obvezniku poslati korisničko ime i TAN listu  emailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.
 
Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor sustav,  turističke zajednice trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo  na potvrdu registracije kada će za to biti omogućeni uvjeti.
 
Ističemo, kako stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju  turističku pristojbu. Jednako tako, vlasnici kuća/stanova za odmor  (vikendaši) turističku pristojbu plaćaju samo tijekom sezone (15.6. do  15.9) što znači da u trenutnom razdoblju nisu u obvezi plaćati  turističku pristojbu.

Sve tražene dokumente možete poslati TZ grada Opatija na tic@visitopatija.com, a za više informacija budite se slobodni obratiti na 051 271 710.

Izvorni tekst uputa možete pronaći ovdje